Speciile de brad veșnic verzi sunt utilizate încă din antichitate. Mugurii, conurile, semințele, uleiul volatil și rășina diferitelor specii de conifere au fost cunoscute și utilizate încă de vechii greci, romani și popoarele medievale.
Recoltarea mugurilor proaspeți și a conurilor moi, de culoare roșie, aflate în curs de dezvoltare se face primăvara. Denumirea greșită de „muguri de brad” se referă de fapt la cetina și acele proaspete, din care sunt extrase uleiurile volatile. Uleiurile esențiale de brad sunt compuși din hidrocarburi monoterpenici și esteri ai acizilor carboxilici ai acestora. Rășina de brad are un conținut bogat în lignani și alte substanțe nonvolatile.
Produsele volatile obținute din acele de molid sunt utilizate în cazul bolilor reumatice sub formă de băi, precum și la parfumarea produselor cosmetice.
Substanțele din mugurii de molid au efect expectorant, astfel siropul obținut din muguri se folosește cu succes în tratarea răcelilor din timpul iernii, ca un expectorant natural, contra tusei, ameliorează durerile de gât și calmează căile respiratorii. Pe lângă aceste efecte benefice, mugurii au un conținut bogat în vitamina C, taninuri, minerale, vitamina B2, -K, carotenoide și uleiuri esențiale.
Din mugurii proaspeți de primăvară se prepară, prin fierbere sau la rece, siropul întăritor al sistemului imunitar și contra tusei. Prin prepararea la rece a siropului se evită pierderea ingredientelor valoroase, care se descompun prin fierbere. Mugurii se pun stratificați într-o sticlă mare, prin alterarea unui strat de muguri, unui strat de zahăr, se sigilează sticla, apoi se lasă la macerat la temperatura camerei, fără a fi expus la razele solare. În doar câteva zile culoarea mugurilor se estompează, volumul lor scade, putându-se adăuga muguri proaspeți în borcan. Se amestecă compoziția sticlei, se sigilează din nou sticla și se lasă la maturat. În cazul în care zahărul nu se topește corespunzător, se poate adăuga o cantitate mică de apă (50-150 ml), pentru a ajuta procesul de maturare. Când culoarea mugurilor se estompează și conținutul sticlei se îngroașă, preparatul se strecoară și se toarnă în sticle.
Din muguri de brad se poate prepara sirop și prin fierbere, însă astfel se elimină substanțe valoroase. 3 kg din mugurii recoltați se pun într-un vas de 10 litri, se adaugă apă și se fierbe timp de 5 minute. Amestecul se lasă să stea timp de o zi, apoi se îndepărtează spuma și se filtrează. La fiecare litru de suc se adaugă 1 kg de zahăr, se fierbe și se amestecă încontinuu, până când zahărul se dizolvă, apoi se toarnă în sticle.
Mugurii de brad se folosesc amestecat cu alte plante medicinale în ceai de plante, fiind foarte gustos, și, dat fiind, că mugurii sunt adăugați cruzi, efectul lor este mult mai benefic.
Bibliografie:
Bernáth J. (szerk.). (2000): Gyógy- és aromanövények. (Plante medicinale şi aromatice) Mezőgazda Kiadó, Budapest. 3. kiadás
Mészáros E. (é.n.): Termeszthető gyógynövények. (Plante medicinale cultivate) Anno Kiadó
Pakot M. (szerk.). (2011): Gyümölcsízek- és illatok Udvarhelyszéken. Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért (Gusturile şi aromele fructelor din Regiunea Odorhei. Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă)
http://fitoterapiakalauz.hu/fenyorugyszirup-a-termeszetes-kopteto/