Leurda este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Potrivit legendelor, urșii consumă această plantă ca medicament purificator, după lungul repaus din perioada de hibernare.
Leurda este o plantă perenă ce face parte din familia Liliaceae, cu frunze de un verde puternic, lucioase, lungi și ovat-lanceolate. Leurda are un bulb ovoidal, tulpina floriferă fiind înaltă de 30-40 cm. De regulă, crește în asociații dense, în păduri de foioase sau pe câmpii. Frunzele de leurdă se pot confunda cu frunzele de lăcrămioară sau cu cele ale brândușei de toamnă, însă datorită mirosului său caracteristic de usturoi planta poate fi recunoscută cu ușurință.
Frunzele fragede, tinere se recoltează înainte de înflorire, iar bulbii spre sfârșitul verii și toamna. Are aceleași proprietăți ca și usturoiul, însă din punct de vedere terapeutic, leurda este considerată mai puternică decât usturoiul. Este potrivit pentru detoxifierea de primăvară, în tratarea bolilor cronice de piele, pentru purificarea și fluidificarea sângelui, precum și în curățarea stomacului și a intestinelor.
Frunzele sale pot fi folosite ca condiment, sau sub formă de esență sau vin. Bulbii se folosesc precum usturoiul. Frunzele pot fi păstrate prin congelare, uscate sau sub formă de infuzie de tinctură.
Deoarece prin uscare își pierd din efect, astfel, pentru curele de detoxifiere se recomandă folosirea frunzelor proaspete. Frunzele se folosesc la prepararea salatelor, a cremelor, la aromatizarea iaurturilor, sandvișurilor, clătitelor, omletelor sau a pâinilor. Pentru prepararea ceaiului de leurdă se toarnă apă clocotită peste frunzele tocate mărunt.
www.antalvali.com
www.hazipatika.com