În perioada 23-25 septembrie 2016 s-a desfășurat ediția a VIII-a a Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei, în organizarea Fundației Civitas pentru Societatea Civilă. Această ediție a avut ca temă principală plantele medicinale, primul din rândul evenimentelor din programul festivalului a fost conferința de specialitate intitulată: Rolul plantelor medicinale în schimbarea stilului de viață al comunităților, eveniment găzduit în sala Szent István din incinta clădirii Primăriei Odorheiu Secuiesc. Pe lângă prezentările valoroase, participanții la conferință au avut posibilitatea să cunoască produse pe bază de plante medicinale prezentate de diferite comunități din zonă în cadrul unei mici expoziții. În cadrul conferinței biologul Jére Csaba a prezentat rezultatele preliminare ale proiectului.

În prima zi a festivalului, la orele 16 a avut loc deschiderea standului Grădinii de plante medicinale în Ardeal, plină de produsele realizate de grupurile de voluntari, după care a urmat o scurtă prezentare a proiectului, respectiv un atelier de discuții, în cadrul căruia au fost discutate oportunitățile ce se ascund în colectarea, cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale din regiune. Pe standul expozițional au fost așezate buchete de plante medicinale proaspete și uscate, amestecuri de ceaiuri, săruri condimentate, diferite oțeturi și uleiuri condimentate, nelipsând nici preparatele cosmetice pe bază de plante medicinale, sau pernițele și săculeții aromați – Grădina de plante medicinale în Ardeal putea fi numit pe bună dreptate standul cel mai aromat al festivalului.

În următoarele două zile, în acest stand s-au desfășurat mai multe programe, în cadrul cărora, au fost prezentate și promovate plantele medicinale și întrebuințarea lor, precum și produse obținute din acestea, demonstrând că există o gamă foarte largă de întrebuințare ale acestora. Sâmbătă dimineață, doamna Gáspár Hajnal a prezentat unui grup de elevi din Lupeni cum se colorează pânza cu ajutorul plantelor crude. Pânza astfel colorată a servit pentru ambalarea sării de baie cu plante medicinale, pregătită de elevi la fața locului.

Concursul de recunoaștere a plantelor medicinale, organizată sâmbătă și duminică sub îndrumarea doamnei Geréb Enikő Hajnal, s-a bucurat de o mare popularitate. Programul a fost organizat pentru copii, dar identificarea celor zece plante s-a dovedit o provocare și pentru persoanele adulte prezente la festival.

Despre plantele medicinale din regiunea Odorhei, respectiv colectarea și prelucrarea acestora, au avut loc două prezentări, prima a fost susținută de doamna Mihály Erika, în după-amiaza zilei de sâmbătă, iar a doua duminică, de către doamna Karsai Kinga. Prezentatoarele au răspuns totodată și la întrebările adresate de publicul prezent la eveniment.

În cele trei zile ale festivalului, numeroși vizitatori au fost atrași de aspectul parfumat al Grădinii de plante medicinale din Transilvania, demonstrând, că plantele medicinale sunt resurse naturale ale căror utilizare poate aduce o schimbare în viața comunităților, îmbunătățind calitatea vieții, iar prin valorificarea lor putem sprijini comunitățile, asigurând posibilitatea de a obține venituri pe plan local.