În perioada 26-27 iulie, formatori elvețieni au susținut cursuri în Locodeni reprezentanților comunităților locale implicate în proiect. Cei doi experți au o experiență profesională vastă și cunoștințe de specialitate. Jean-Michel Florin este membru al Asociației Elvețiene pentru Agricultură Biodinamică, liderul Asociației Franceze de Agricultură Biodinamică, totodată și editorul revistei franceze Biodynamis și director asociat al Departamentului agricol al instituției Goetheanum.

Raphael Stucki este lider de 7 ani al recoltării plantelor medicinale din cadrul companiei elvețiene Ceres Heilmittel AG, companie producătoare de tincturi din plante medicinale.

În cadrul cursului Raphael Stucki a vorbit despre considerațiile relevante în timpul colectării plantelor medicinale din flora spontană, subliniind factorii care trebuie urmați pentru colectarea plantelor de bună calitate, din care se pot pregăti produse de înaltă calitate. A prezentat câteva plante medicinale, care sunt folosite de către compania Ceres ca materie primă pentru produsele sale, precum și câteva demersuri prin care se asigură înalta calitate a produselor companiei.

Jean-Michel Florin a subliniat importanța cunoașterii acestor plante în propriul lor mediu, pentru care este necesară o aprofundare în conexităţile existente în natură. El a descris principiile biodinamice ale agriculturii, precum și câteva metode simple foarte apreciate de către participanți, deoarece acestea pot fi folosite și în gospodăria proprie. Scopul activităților practice organizate de către cei doi experți a fost cunoașterea plantelor și al mediului acestora, precum și de a înţelege necesitatea ca natura să fie studiată în profunzime. Toate acestea contribuie la punctul forte de plecare al produselor proprii, realizate din plante de bună calitate, colectate în condiții adecvate.

La evaluarea de la sfârşitul cursului, toți participanții au apreciat în mod pozitiv cunoștințele predate de către experții elvețieni, precum şi atmosfera seminarului. Toți participanţii au dobândit numeroase cunoștințe noi. Experții elvețieni au subliniat entuziasmul participanților și implicarea acestora, care servesc drept bază pentru continuarea cu succes al activităţilor.

Opiniile participanţilor despre curs:

“M-a impresionat precizia, acuratețea formatorilor, și cred că trebuie să mai învățăm multe despre această natură frumoasă.” (J. CS.)

“Acum am realizat de ce trebuie notate toate informațiile despre plantele medicinale. A ieșit la iveală contextul vieții în peisaj. Metoda de predare a fost foarte bună, teoria și practica au fost îmbinate excelent.” (SZ.K.J.)

“Am înțeles să nu prefer cantitatea în detrimentul calității, deoarece calitatea este viitorul.” (T.Z.)