În cadrul proiectului intitulat „Grădina de plante medicinale în Ardeal – Integrarea socială a persoanelor defavorizate din mediul rural prin colectarea și procesarea sustenabilă a plantelor medicinale și aromatice” s-a desfășurat a doua etapă a cursurilor de formare, la care au participat persoanele selectate de către grupurile de voluntari. Aceste traininguri susținute de experți locali și elvețieni, vor permite participanților să colecteze, gestioneze, proceseze în mod profesional plantele medicinale și să creeze condițiile optime pentru cultivarea acestora.

În deschiderea workshop-ului, pe 20 februarie 2016, horticulturistul Ferencz Lehel a prezentat bazele teoretice ale realizării unei grădini de plante medicinale și aromatice. A vorbit despre diferitele tipuri de sol, lucrările necesare de pregătire ale solului, despre planificarea, proiectarea grădinii de plante medicinale, precum și despre manipularea semințelor cu plante medicinale. La următorul eveniment, pe 19 martie, doamna Cseke Árkosi Katalin a susținut o prelegere despre colectarea corespunzătoare a plantelor medicinale, despre uscarea acestora, procesarea primară, descriind totodată și cerințele privind protecția mediului care trebuie luate în considerare în timpul recoltării plantelor medicinale și aromatice.

O parte importantă a proiectului o constituie transferul de cunoștințe dobândite și experiențe acumulate. În perioada următoare instruirii, participanții vor susține regulat prezentări în comunitățile lor locale, în cadrul cărora vor preda cunoștințele acumulate la cursuri persoanelor pasionate de colectarea plantelor medicinale.

Următoarea temă a trainingului, ce cuprinde 11 cursuri, va fi procesarea plantelor medicinale, prezentare care urmează să fie susținută de doamna Pakot Magdolna în data de 9 aprilie la centrul de formare din localitatea Locodeni. Pe lângă cunoștințele teoretice, un rol major are și practica, în acest scop se pregătește o grădină de plante medicinale ilustrativă în Locodeni, iar prin intermediul echipamentelor, utilajelor achiziționate în cadrul acestui proiect, participanții vor putea testa și procesarea acestor plante. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, parteneri fiind Fundația Civitas pentru Societatea Civilă filiala Cluj-Napoca, Fundația LIA și Asociația pentru Agricultură Biodinamică din Elveția.