În preparatele și băuturile tradiționale de crăciun sau în decorul festiv folosim de multe ori condimente care – pe lângă aroma și aspectul lor estetic – ajută și la prevenirea sau tratarea diferitelor afecțiuni.

Scorțișoara este una dintre condimentele și plantele medicale folosite din cele mai vechi timpuri, proprietățile ei de vindecare fiind deja bine-cunoscute popoarelor antice. Populațiile din valea Nilului au preparat unguente din scorțișoară dar au folosit-o în cantități mari și pentru candele sau ca afrodiziac. Scorțișoara se cunoaște deja de mult pentru îmbunătățirea digestiei și dispoziției și pentru proprietățile ei antioxidante, însă recent am aflat și faptul că reduce atât nivelul colesterolului LDL cât și glicemia. Deoarece scorțișoara are efecte antispasmodice și îmbunătățește digestia, ea poate trata eficient balonarea, crampele intestinale, senzația de greață și problemele gastrice. Datorită ingredientelor active cu efecte dezinfectante și antioxidante, este eficientă împotriva infecțiilor gastro-intestinale sau respiratorii. În secolul al 12-lea, Hildegard von Bingen a folosit frecvent scorțișoară pentru tratarea răcelii și gripei. Probabil datorită efectelor ei de îmbunătățirea digestiei, de Crăciun este aproape obligatoriu ca după o masă copioasă să consumăm fursecuri cu scorțișoară.

Istoria modernă a vaniliei începe în secolul al 16-lea, când aztecii au descoperit că, sub impactul căldurii și umidității, fructul necomestibil al unei specii de orhidee capătă o aromă deosebită. Ei au numit-o „floarea neagră”, și au cerut cele mai frumoase păstăi de vanilie ca impozit de la indienii totonac, care erau experți în cultivarea acestora. În anul 1518, Cortez a gustat pentru prima dată băutura de ciocolată și vanilie a conducătorului aztec Montezuma. Băutura i-a plăcut atât de mult, încât a adus în Europa saci întregi de cacao și de vanilie. După mai puțin de cincizeci de ani, în fabricile din Spania a început deja fabricarea ciocolatei cu aromă de vanilie. Pentru o perioadă îndelungată, vanilia era comercializată numai în amestec cu cacao, însă în Anglia, în curtea Elisabetei I., la propunerea farmacistului Hugh Morgan, aceste două ingrediente au ajuns să fie separate. Trei sute de ani după expedițiile lui Cortez, vanilia a devenit mult mai populară decât ciocolata. În acel moment a început succesul vaniliei, care a durat secole întregi, cucerind lumea gastronomiei, inimile celor îndrăgostiți și sufletele bolnavilor, devenind nu numai un remediu dar și un afrodiziac foarte popular. Vanilia îmbunătățește starea de spirit, accelerează digestia, în prezent se utilizează și pentru creșterea poftei de mâncare la pacienții sub chimioterapie. Un mod specific de utilizare este cel pentru diagnosticarea deteriorării simțului olfactiv la pacienții cu Alzheimer. În America de Sud, vanilia este amestecată în tequila pentru a crește virilitatea bărbaților.

Efectele benefice ale uleiului de cuișoare se datorează conținutului de eugenol, cariofilen și acid oleanolic. Se folosește pentru relaxare, împotriva răcelii, impotenței și reumatismului. În cazul durerii de dinți, dacă se toarnă câteva picături de ulei pe o pânză, uleiul va ameliora simptomele, cu toate acestea, nu ne va scăpa de vizitele la dentist! (În secolul trecut, în loc de a merge la dentist, în cazul durerilor de dinți, se introduceau cuișoare în carii atenuând astfel durerile… ). Se poate folosi și pentru ameliorarea crampelor abdominale.

Anasonul a fost popular mai ales în Anglia, unde semințele de anason se foloseau pentru a oferi hainelor un parfum plăcut dar constituiau și un condiment valoros. În anul 1305, s-a instituit o taxă vamală pentru comercializarea semințelor de anason pentru a acoperi costurile reparațiilor făcute la Podul Londrei. Este un ingredient important al mai multor băuturi alcoolice populare precum raki, ouzo, pernod. Uleiul esențial de anason conține trans-anetol, metilcavicol și aldehidă de anason. Deoarece anasonul reduce balonarea și senzația de sațietate, acesta este cunoscut pentru efectele sale carminative, antispastice și de accelerarea digestiei. Mamele care alăptează consumă acest condiment pentru a accelera secreția laptelui matern. Anasonul crește excreția biliară, prin inhalare sau sub formă de ceai este un expectorant excelent, calmează tusea.

Consemnările arată că nucșoara a fost folosită deja în secolul al 14-lea: mulți purtau coliere din boabe de nucșoară pentru a se proteja de ciumă. În plus, uleiul de nucșoară a fost utilizat pentru a ameliora durerea, crampele menstruale și problemele gastrice. Cercetările din ultima perioadă au demonstrat că una dintre principalele substanțe active din nucșoară, izoeugenolul, are efecte antibacteriene semnificative și, prin urmare, poate trata în special toxiinfecțiile alimentare. Cu toate acestea, consumul excesiv de nucșoară (cel puțin 12 lingurițe pe zi) poate avea efecte secundare neplăcute precum halucinații, greață, palpitații, sau crampe.

Cardamomul este un condiment popular mai ales printre gurmanzi. Este potrivit pentru prăjiturile de crăciun precum checul cu fructe sau turta dulce. Este condimentul de Crăciun preferat al popoarelor scandinave, care îl folosesc pentru diferite prăjituri. Arabii condimentează cu cardamom cafea neagră îndulcită cu miere. Este o plantă medicală cunoscută din Antichitate.

Sursă: kertlap.hu, origo.hu, mindennapi.hu