Vineri, 13 octombrie am organizat o conferință de încheiere a proiectului Grădina de plante medicinale din Ardeal la Pensiunea Panorama, în cadrul căreia a avut loc și o expoziție cu produse pe bază de plante medicinale.

În program a fost inclus și o conferință de presă, la care au participat: Kolumbán Gábor, președintele Fundației Civitas, Hajdó Csaba, membru în consiliul curatorilor, Balog Márton, director regional la Filiala Cluj Napoca al Fundației Civitas, Orbán Árpád, a fot prezent în calitate de fost manager de proiect, iar din partea proiectului au participat: Dénes Géza, responsabil financiar și Bákai Magdolna, manager de proiect.

Orbán Árpád a vorbit despre pregătirea și începutul proiectului, menționând numele lui Pakot Mónika, care a avut contribuție importantă în scrierea proiectului, iar Bara Ágnes a fost manager în prima perioadă de implementare. De asemenea, el a vorbit despre modul în care proiectul s-a încadrat în seria proiectelor Civitas.

Bákai Magdolna a prezentat principalele activități și rezultate ale proiectului, subliniind rolul pe care va îndeplini Asociația Grădina de plante medicinale din Ardeal în sustenabilitatea proiectului. Pakot Magdolna, lector în cadrul cursurilor organizate în proiect,  a împărtășit cu cei prezenți experiențele și impresiile personale, iar Balogh Márton a prezentat formarea și evoluția grupurilor de voluntari, respectiv activitățile, evenimentele și rezultatele din zona Cluj, conturând direcția în care proiectul va continua în viitor.

Demian Gabriela a ocupat funcția de asistent proiect în cadrul Civitas-Cluj, la conferința de încheiere a prezentat un proiect nou, intitulat ”Cutia pentru ceai”, proiect care câștigat finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), submărura 16.4.

Kolumbán Gábor a vorbit despre posibilitățile de continuare a proiectului, prezentând o nouă idee de proiect dezvoltată în cadrul workshopului organizat în colaborare cu partenerii elvețieni. Blénessy Éva a ocupat funcția de facilitator comunitar în cadrul proiectului, în prezentarea sa a subliniat rolul și scopul comunităților. În ceea ce privește planurile de viitor, s-a amintit, că este necesară pregătirea continuă a membrilor asociației, Cseke Árkosi Katalin a oferit o prezentare pe tema medicinii populare – tematică ce poate fi dezvoltată în cadrul unor cursuri în viitor.

În cadrul conferinței a fost amenajat și o exoziție de produse realizate de reprezentanții comunităților, care și-au împărtășit în cadrul conferinței propriile lor experiențe, iar produsele lor variate au demonstrat că și cunoștințele dobândite au fost aplicate în practică.