Seva de mesteacăn, obținută prin sfredelirea trunchiului de mesteacăn se poate colecta o dată pe an, primăvara, având la dispoziție doar 3 săptămâni pentru colectare (de la dezgheț, mai bine zis cu începerea primăverii până la apariția frunzelor).

Colectarea sevei se obține ori prin formarea unei adâncituri, savurând lichidul adunat cu ajutorul unui tub, ori prin sfredelirea în adâncime, la cca 5-8 cm, a trunchiului său și fixarea unei sonde prin care curge seva într-un recipient, metoda din urmă fiind mai modernă și folosită și în prezent. Această procedură nu afectează vitalitatea copacului, deoarece se colectează doar o parte din substanțele nutritive și suprafețele crestate se vor remedia automat.

Seva de mesteacăn se consumă pe cât posibil imediat după recoltare, ca suc proaspăt sau în stare fermentată, ca bătură alcoolică. Uneori, seva se utilizează și la condimentarea vinurilor.

În medicina populară seva se folosește în eliminarea pietrelor la rinichi, sprijină buna funcționare a tractului urinar și al sistemului digestiv. Are efect antiinflamator, antibacterian și purifică sângele. Se utilizează cu succes în tratarea bolilor pulmonare, renale, în cazul artrozei și al reumatismului. Întărește sistemul imunitar și curăță sistemul limfatic. Prin accelerarea metabolismului are efect detoxifiant și de alcalinizare. Totodată, activează ca o băutură izotonică, deoarece se absoarbe ușor în organism, și aprovizionează musculatura cu oxigen în procesele metabolice. Elementele naturale ale sevei ajută la menținerea echilibrului între aportul de sare și apă din organism.

În uz extern este adecvat pentru îngrijirea pielii, al scalpului și al părului. Hrănește și hidratează pielea, reface celulele, țesuturile, menține în echilibru pH-ul pielii, regenerează leziunile de suprafață și problemele pielii (acnee, psoriazis, eczeme). Se folosește, de asemenea, și în combaterea căderii părului, în cazul părului gras sau în apariția mătreții.

www.egeszseges-eletmodszerek.hu

www.gyogynovenyek.com

www.antalvali.com