Reprezentanţii proiectului Grădinia de plante medicinale în Ardeal au participat în perioada 5-9 iulie 2016, în Elveţia la un de schimb de experinţă. Programul pregătit de către partenerul elveţian Asociaţia Biodinamică a fost unul foarte bogat, şi a fost aplicat cu exactitatea şi oportunitatea care este atât de specific elveţienilor. Pe parcursul programului grupul de 6 persoane a vizitat diferite instituţii, întreprinderi, gospodării şi ferme, a participat la diferite activităţi şi s-a întors acasă cu experienţe de neuitat.

Schimbul de experienţă a început la Arlesheim, unde grupul a vizitat centrul mondial al antropozofiei: Goetheaneum-ul înfiinţat de Rudolf Steiner. Aici au avut parte de o scurtă prezentare introductivă în bazele teoretice ale agriculturii biodinamice, dar au cunoscut şi partea practică a activităţilor, prin vizitarea grădinilor de plante medicinale şi aromatice, respectiv a atelierelor de prelucrare. De asemenea, au avut ocazia să urmărească procesul de compostare, precum şi secretele care stau la baza realizării preparatelor care se utilizează în agricultura biodinamică pentru îmbunătăţirea calităţii solului, respetiv al compostului.

În Arlesheim se găseşte o unitate de prelucrare a întreprinderii Weleda, specializată în producţia cosmeticelor naturale. Unul dintre colaboratorii instituţiei a prezentat principalele etape ale prelucrării plantelor medicinale. Aspectele cele mai importante luate în considerare la producerea acestor cosmetice cu efecte nu numai de înfrumuseţare, dar şi de vindecare, sunt: puritatea, calitatea, precizitatea şi prudenţa.

Vizitarea Clinicii din Arlesheim a fost cuprinsă de asemenea în program. În instituţie se utilizează metode de vindecare alternative, bazate pe principiile antropozofiei, iar la stabilirea tratamentului se are în vedere funcţionarea întregului organism ca o entitate. De asemenea, se acordă importanţă deosebită stării sufletești în care se află bolnavul. Procesul de vindecare al fiecărui bolnav este urmărit de către medici specialişti, iar medicamentele, exptractele de plante medicinale, ceaiurile medicinale utilizate sunt produse în cadrul clinicii. Membrii entuziaşti ai grupului au avut ocazia să urmărească procesele prin care se produc medicamentele.

La Lengwil a fost vizitat centrul de educaţie specială Ekkharthof, care prin misiunea şi activitatea sa a devenit cel mai apropiat de interesul vizitatorilor. Centrul oferă activităţi pentru persoane cu handicap mintal sau de alt tip, incluzând şi activităţi conexe de cultivare şi prelucrare a plantelor medicinale. Colaboratorii instituţiei au prezentat principalele faze ale cultivării, recoltării şi uscării plantelor. Au povestit cu voioşie, entuziasm şi cu multă dragoste despre activităţile de zi cu zi, evidenţiind punctele lor tari, dar menționând şi slăbiciunile cu care se confruntă. Capacitatea lor de a rezolva problemele, s-a dovedit a fi o experienţă bună, s-a simţit speranţa că totul serveşte binele omului, dacă raportul faţă de natură şi om este o atitudine plină de umilinţă şi dragoste.

La Kesswil, în întreprinderea Ceres Heilmittel AG grupul a fost aşteptat de o veche cunoştinţă: Raffael Stucki a rezentat etapele de prelucrare ale plantelor medicinale crude, până se obţine tinctura de plante medicinale Ceres. Vizita a început în grădina de demonstrativă din curtea întreprinderii, unde Raffael Stucki a explicat importanţa grădinii: evoluţia plantelor poate fi observată și urmărită îndeaproape, astfel putând fi stabilit – în funcţie de substanţa activă – momentul optim pentru recoltare şi prelucrare. Participanţii au fost surprinşi de precizia şi oportunitatea specific elveţienilor, precum şi de tendinţa de a obţine o calitate superioară. Grupul a vizitat şi linia nouă automată de împachetare a tincturilor, dar Raffael Stucki a subliniat de mai multe ori, că valoarea cea mai importantă pentru Ceres rămâne munca depusă de om.

Vizita a vontinuat în satul Ernen, situat la o altitudine de 1200 m în Alpii Elveţieni, unde participanţii au cunoscut activitatea firmei Bergland Produkte. Această firmă reprezintă un model pentru colaborare de 27 ani între trei familii, şi este un exemplu bun de a găsi fiecare locul său printre activităţile din diferite domenii: cultivarea şi prelucrarea plantelor medicinale, a fructelor, respectiv a legumelor, creşterea şi valorificarea animalelor, sau chiar în turism. Aceşti oameni au vorbit foarte sincer despre aspectele pozitive şi negative ale vieţii, totodată au împărtăşit cum au reuşit să-şi transforme problemele în soluții, ajungând să formuleze scopuri care servesc pentru interesele comunităţii.

Urcând în continuare în Alpi, în valea Lötschental grupul a ajuns în satul Ferden situat la 1400 m înălţime, la familia Hagg. Aici au cunoscut oameni simpli, dar foarte pricepuţi şi creativi, care au împărtăşit cu drag experienţele lor din domeniul agriculturii practicată în condiţii specifice de munte. Doamna Sabine Hagg a prezentat şi câteva secrete ale prelucrării plantelor medicinale, făcând demonstraţie practică de preparare a cremei de gălbenele, prezentând metode simple de uscare, respectiv metoda de preparare al oţetului şi uleiului cu mirodenii. Toată lumea a gustat din amestecurile de plante medicinale şi aromatice pregătite pentru mâncăruri, ceaiuri şi condimente.

În concluzie se poate afirma că avem ce căuta în domeniul plantelor medicinale, dar este nevoie în continuare de foarte multă muncă depusă cu umilinţă, şi este necesară de implicarea comunității. Biodversitatea Transilvaniei oferă o bază bună pentru noi toţi.