În 4-5 august, a avut loc evenimentul de deschidere a Centrului de Competență în Colectarea și Procesarea Plantelor Medicinale și Aromatice, din cadrul proiectului intitulat ”Integrarea socială a persoanelor defavorizate din zona rurală prin colectarea și procesarea plantelor medicinale într-un mod sustenabil”, localizat în Sic, județul Cluj. Evenimentul a fost organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala din Cluj-Napoca și s-a adresat localnicilor și iubitorilor de natură din comunităţile rurale din județul Cluj.

Inițiativa a fost demarată cu scopul de a încuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale și pentru educarea acestora cu privire la cultivarea și prelucrarea sustenabilă a plantelor medicinale, iar dotările centrului sunt puse gratuit la dispoziția celor care culeg sau cultivă astfel de plante.

Astfel, Centrul de Competență în Colectarea și Procesarea Plantelor Medicinale și Aromatice asigură transferul de cunoștințe privind colectarea și procesarea plantelor de acest fel și oferă posibilitatea de a pune în practică metodele învățate. Dotările avute la dispoziție includ un cuptor pentru uscare a plantelor, un mărunțitor pentru produse precum ceaiurile și condimentele, dar și un distilator pentru crearea de uleiuri și esențe.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a inclus mai multe activități, adresate atât copiilor, cât și adulților, printre acestea numărându-se un atelier de distilare a lavandei, prepararea de diverse condimente și prezentarea dotărilor existente.