Organismul nostru face față cu greu frigului, dar ne poate veni în ajutor ceapa, cunoscută în medicina tradițională ca un remediu împotriva răcelii. Ceapa este una dintre cele mai populare legume cultivate, constituind nu doar un aliment dar și un medicament important, care conține o cantitate mare de vitamine și minerale valoroase (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, vitaminele B și C), iar datorită conținutului de sulf – care îi conferă gustul și mirosul picant, caracteristic – are efecte bactericide, fiind foarte important în lupta împotriva infecțiilor. Efectele terapeutice sunt mai accentuate atunci când este consumată în formă crudă, însă și ceaiul de ceapă este foarte eficient împotriva răcelii, gripei, faringitei și amigdalitei. Iată câteva rețete:

Ceai simplu de ceapă:

  • Din 1-2 linguri de zahăr brun se face o caramelă ușoară,
  • care se amestecă cu o jumătate de litru de apă
  • și coaja exterioară a două cepe roșii.
  • Când amestecul se fierbe, se ia de pe foc și se lasă să se răcească timp de cincisprezece minute.

Ceai de ceapă din cepe întregi:

  • Se fierbe 0,5 l de apă, în care ulterior se adaugă două cepe (cu coajă).
  • Amestecul se lasă pe foc timp de 15-20 de minute, completând permanent cantitatea de apă evaporată.
  • Când amestecul se răcește la temperatura potrivită, se îndulcește cu miere.

Ceai de ceapă cu ghimbir:

Ingrediente: 5 felii de ghimbir, 2 cepe mici, 2 lingurițe (sau două pliculețe) de ceai verde, 850 ml de apă, un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare:

  • Ghimbirul și ceapa se spală și se taie în felul următor: 5 felii de ghimbir iar ceapa în bucăți mici.
  • Ghimbirul, ceapa și ceaiul verde se așază într-un bol mediu.
  • Se fierbe apa și se toarnă peste ingredientele din bol.
  • Se lasă să stea timp de 3-4 minute,
  • după care se strecoară și se consumă la temperatura potrivită!

Surse: teaunnep.hu, eletmodszer.com, gyogyteak.hu, gyogynovenyek-gyogyteak.com, hazipatika.com